İyi Bir WebSitesi Nasıl Olmalıdır ?

2 yorum

İyi Bir WebSite, Blog, Forum Nasıl Olmalıdır ?


up



Merhaba arkadaşlar. Bu makalemde sizlere web sayfalarının temeline değinmek istedim. Makaleyi okuduktan sonra fikir ve düşüncelerinizi söylerseniz kendi adıma mutlu olurum. Buyurun makaleye geçelim.

İyi bir web sayfası oluşturmak için dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Burada yazacaklarım profesyonel bir web sayfasında olması gereken aynı zamanda profesyonel web sayfalarında olan özelliklerdir. Tabi bunlara uymak tamamiyle size kalmış. Bir de şunu unutmamak lazım : "Amerika'yı bir daha keşfetmenin lüzumu yok" değil mi ?..

satırSitenin başlığı, içeriği ve ismi birbiriyle uyumlu olsun. Sayfanızı ziyaret eden kişilerin çoğunluğu arama motorunda görüp gelmiş olabilir. Ziyaretçi aradığını web sayfanızda görmezse bir daha gelmeyebilir.

satır Sayfalarınızda kullandığınız resimlerin harddisk üzerinde kapladığı alana dikkat edin. Resimlerin boyutu en fazla 20 KB olmalıdır. Daha büyük boyutlu resimler sayfanın yüklenme süresini uzatır. Yani ziyaretçi uzun süre bilgisayarın başında bekler.

satır Resim dosyalarının boyutlarının 20 KB olmasının geçerli olmadığı durumlar da vardı. Örneğin resim galerilerindeki resimlerin boyutları daha büyüktür. 400-500 KB'lara çıkabilen resimlere galerilerde rastlamak mümkün.

satır Bir sayfada çok fazla animasyon kullanmayın. Fazla kullanılan animasyonlar ziyaretçinin ilgisini belli bir süre sonra dağıtır.

satır Site içerisinde kullanılan pop-up menülerin sayısı fazla olmasın. İnsanın gözüne girecekmiş gibi birbiri ardına açılan sayfalar bir süre sonra karışıklık ve can sıkıntısına neden olur. Pop-up menülerin bir diğer boyutu da günümüz tarayıcılarının dahili pop-up önleme özelliklerinin olmasıdır. İstediğiniz sitenin pop-up'larına izin verebileceğiniz gibi istemediğiniz siteleri pop-up'larını engelleyebilirsiniz Ön tanımlı olarak engellenen pop-up'ları kullanırken bir defa daha düşünmek gerekiyor.

satır Ziyaretçiler siteniz içerisinde istedikleri yerlere kolayca ulaşabilmelidir. Ziyaretçiye, istediği yere ulaşması için dereler tepeler aştırmayın. Link verilecek sayfaları güzel seçin.

satır Sayfadaki renk uyumuna dikkat edin. Özellikle zemin rengi seçerken dikkatli olun. İnsanın gözünü yoran parlak veya cart renklerden uzak durun. Örneğin mavi zemin üzerine beyaz yazı ilk başta güzel görünebilir. Fakat belli bir süre sonra göz, harfleri ayırt edemez ve yorulur. Zemin rengi kadar öne çıkan unsurlardan biri de zemin resmidir. Zemine koyacağınız küçük boyutlu bir resi sitenizi göze hoş gösterirken kötü de gösterebilir.

satır Web sitesi adresiniz çok uzun olmasın, akılda kolay kalacak bir isim bulmalısınız. "www.inanmazsinbubirwebmasterblogu.blogspot.com.tr" gibi bir isim kullanmayınız. Bu adresi mi akılda tutmak kolay yoksa "www.kgundovan.blogspot.com.tr" gibi bir adresi mi ? Açıkçası ikiside zor ama birbiriyle kıyaslarsak sadece isim-soyisim daha iyi.

satır Sitenizin içeriğini düzenli aralıklarla güncelleyin. Siteniz dinamik bir içeriğe sahip olsun.

satır Biraz da altyapıya göz atalım. Altyapıyı ziyaretçi göremeyecektir; ama webmaster olarak sizler, siteye bir sayfa eklemek istediğiniz zaman zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, resimlerinizi bir klasörde toplayın. Alt bölümleriniz varsa; bu alt bölümler de klasörlerle ayrılmış olsun. İyi bir web sitesinin dış güzelliği kadar iç güzelliği ve düzeni de önemlidir. Tecrübeyle sabittir.

2 yorum :

  1. Teşekkürler Kaan. Bloğun hayırlı olsun. İyi Bloglamalar kardeşim :)

    YanıtlaSil
  2. Yorumun için teşekkür ederim Ömer. Desteklerini bekliyorum :)

    YanıtlaSil