Web Sitelerin Anatomisi

Hiç yorum yok

Bu makalemde, sizlere web sitelerin anatomisi hakkında bilgiler vereceğim. Bir webmaster olarak web sitesinin hangi yolu takip ederek ziyaretçinin bilgisayarına geldiğini bilmeniz gerekiyor. Bu yazımda internet ile ilgili anlaşılması ve akılda tutulması zor birtakım kısaltmalardan ve terimlerden bahsetmeyeceğim.

Kısa İnternet Tarihi
Bir web sitesi ya da web sayfası tasarlamayı amaçladığımıza göre, internetin nasıl dünyaya geldiği ile ilgili birkaç parça bilgiye sahip olsak fena olmaz değil mi ?

İnternet, Amerika Federal Hükümeti Savunma Bakanlığının 1969'da başlayan çalışmaları sonucu doğmuştur. Bu yeniliğin ya da buluşun ardında Amerikalıların olması şaşırtıcı değil. Amaç internetin oluşturulması da değil. Askeri projelerde kullanılan bilgisayarları birbiriyle kolayca anlaşılır hale getirmek. Aynı zamanda hatırlatmak isterim sadece İnternet değil, İnternet gibi bilgisayarında ilk çıkış noktası askeri projeler ve çalışmalardır. Savunma Bakanlığının bilgisayarlar arasındaki uyum sorununu çözmek için açtığı ihaleyi UCLA üniversitesi kazandı.

1973 yılında ARPANet kuruldu. ARPANet bilgisayarları birbirine bağlayacak olan projenin ismidir. Yapılan denemelerle bilgisayarların birbiri ile konuşur hale getirilmesinden sonra her geçen gün ARPANet'e dahil olan kuruluş sayısı arttı. Tabii bu topluluğa dahil olan kuruluşlar genelde askeri kurumlar ve üniversitelerdir.

İlk günlerde bu çalışmanın ismi İnternet değildi. Dört yıl sonra, 1973'te internet kelimesi kullanılmaya başlandı. Aynı günlerde şu an da halen kullanılmakta olan FTP (Dosya Transfer Protokolü) geliştirildi.

1990 Haziranında ARPANet kapatıldığı zaman geriye, halen çok kullandığımız bazı temel taşlar kaldı. Bunlardan birisi e-mail, diğeri ise www ile başlayan internet adresleridir.

Görüldüğü gibi yaklaşık otuz yıl içeresinde tüm dünyaya hızla yayılan internet bu şekilde gelişti. Şu an internet global bir ağ olup akla gelebilecek pek çok işlevi yapacak durumdadır ve her geçen gün kendisine yeni özellikler ekleyerek büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir.

İnternet'in doğuşundan ilk gelişim dönemine kadar geçen süreyi kısaca gözden geçirdikten sonra; temelde var olan ve özetle bilmemiz gereken başlıklara göz atalım.

İnternet'in Temeli
İnternet'in temel direği olan birkaç unsur vardır. Bunlar insanların görecekleri sayfalar, bu sayfaları bilgisayarda ziyaretçiye gösterecek olan borser'lar ve bu sayfaları haftanın yedi günü, günde yirmi dört saat isteyen kişilere gönderecek olan sunuculardır. Tabii birde sayfaları görmek isteyen ziyaretçiler olmalıdır. Şimdi bunları kısaca inceleyelim.

Web Sayfası
Bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıların bilgisayarlarına gönderilen dosyalardır. Bu dosyalar multimedya öğelerinden ve HTML kodlarından oluşmaktadır. Multimedya öğeleri sayfalarımıza yerleştirdiğimiz resimler, müzik dosyalarıdır. HTML kodları ise web sitesine koyduğumuz sayfaların ziyaretçinin bilgisayarında bizim istediğimiz şekilde gösterilmesini sağlayan emirlerdir. Örneğin, sayfanın zemin renginin ne olacağını, resmin sayfanın neresine yerleştirileceğini, yazıların puntosunun ve renginin ne olacağını web browser'a söyleyen komutlar dizisi HTML kodları tarafından verilir.

Web Sunucusu
Sunucu, adı üzerinde sunan şahıstır. Peki bu şahıs neyi sunuyor ? Tabii ki harddiskinde var olan internet sayfalarını sunacaktır. Web sunucuları, haftanın yedi günü, günün yirmi dört saati internete bağlı olan, ziyaretçilerin kendisinden istedikleri sayfaları sunan ve hizmetleri yerine getiren bilgisayarlardır. Bu bilgisayarlar Windows, Linux/Unix, MacOSX gibi işletim sistemleri ile çalışırlar. Madalyonun bizi ilgilendiren yüzü, bizim bu bilgisayarlara koymuş olduğumuz sayfaların istendiğinde, bilgisayar tarafından, isteyen kişiye gönderilmesidir. Peki biz hazırlamış olduğumuz web sayfalarını web sunucuya nasıl koyacağız yada göndereceğiz ? FTP ismi verilen programlar yardımı ile sayfalarımızı web sunucularına internet yolu ile göndereceğiz. Bir web sunucundan sadece bizim web sitemiz yer almaz. Başka web siteleri de vardır. Biz sadece bize tahsis edilen alanı görebilir ve bu alanda işlemler yapabiliriz. Her webmaster kendisine verilen kullanıcı adını ve şifresini kullanarak kendi alanlarına ulaşır ve bu alanda istedikleri işlemleri yapar. Bahsetmiş olduğum yöntem sadece ücretsiz web alanı veren siteler ile kendi web sitesini uzaktaki bir bilgisayarda bulunduran webmasterlar için geçerlidir.Siz isterseniz kendi bilgisayarınızı bir web sunucusuna dönüştürebilirsiniz. Bu durumda web sitenizi veya sayfalarınızı FTP programları kullanarak web sunucusuna göndermek zorunda kalmazsınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder